Kurz eura opäť klesol pod hranicu 1,31 USD/EUR

17.07.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 17. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes po vyjadreniach šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Bena Bernanka opäť klesol pod hranicu 1,31 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Počas Bernankovho vystúpenia v Kongrese prišlo v nervóznom obchodovaní k výraznému kolísaniu na devízovom trhu. Euro popoludní kleslo na dnešné minimum 1,3084 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3136 (v utorok: 1,3118) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7613 (0,7623) eura.

Bernanke dnes potvrdil svoje predchádzajúce vyhlásenia. Fed v prípade predpokladaného pozitívneho vývoja ekonomiky začne ešte tento rok obmedzovať program nákupu dlhopisov. To podporilo dolár a euro sa naopak dostalo pod tlak. Fed v súčasnosti mesačne nakupuje dlhopisy za 85 miliárd USD (64,7 miliardy eur), aby podporil ekonomiku.

Bernanke však investorom prisľúbil, že Fed bude ešte dlho pokračovať v politike lacných peňazí. Menová politika Fedu zostane podľa Bernanka v dohľadnom čase expanzívna. Ako dôvod uviedol vysokú nezamestnanosť a nízke inflačné tlaky.
 

Vyberte región